Formosa Fine Oolong
OverzichtOolong Taiwan, grof, bruin-zwart blad, lichtbruine infusie, glad, licht geroosterde smaak, word niet bitter.
Semi-gefermenteerde thee uit het noordoosten van Taiwan.
Oolong
Er zijn talrijke verhalen in de geschiedenis ontstaan hoe een Oolong wordt gemaakt. Iedere Oolong heeft zijn eigen optische karakter.
De productie kan zeer variabel zijn en erg kostbaar, daarom heeft hij ook zijn eigen prijs. Qua smaak zit de Oolong tussen een groen en zwarte thee in. In het kort begint het ermee dat de blaadjes in de zon verspreid worden waardoor iets van hun vocht opgenomen wordt. Hierdoor ontstaan zekere chemische processen waardoor een fantastisch aroma van het blad ontstaat. Aansluitend worden ze in bamboe korven heel voorzichtig heen en weer geschud waarbij alleen de randjes van het blad iets afbreken en alleen daar fermenteren; alleen daar komt iets sap uit. Oolong kenners spreken van een groen blad met rode rand. In grote hete pannen worden de blaadjes verhit om alleen het aroma en de kleur van het blad definitief vast te houden.