India Monsooned Malabar
OverzichtElegante koffie met een fluweel zachte smaak. Milde body, zoete melkchocola en spicy tonen op de achtergrond
Het verhaal gaat dat koffie voor het eerst geïntroduceerd werd in India in het Chikkamagaluru district waar de koffieplanten hun eerste oogst hadden in de Baba Budan Giri heuvels zo rond 1670. Volgens de overleving vond de heilige Bababudan koffiezaden op zijn pelgrimstocht naar Mekka in de haven van Mocha in Yemen. Hij bond 7 koffiezaden rond zijn buik en smokkelde deze zo uit Afrika. Bij zijn terugkomst plantte hij deze in de heuvels van Chikkamagaluru. Die nadien naar hem vernoemd werden.
Moesson Winden
Halverwege juni komen de Moesson winden vanuit de oceaan naar de west kust van India en brengen hun fameuze vochtige lucht mee. De koffieopslagplaatsen openen hun deuren en laten deze wind met hoge vochtigheid in contact komen met de voorgeselecteerde AA bonen. Deze bonen zijn de beste bonen van het land en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. De AA bonen worden wel 12 tot 16 weken blootgesteld aan deze Moesson winden en veranderen in deze weken van donker groen in goudgeel (ze worden zelfs 25% groter door de opname van de vochtigheid). Dit gebeurd door de bonen regelmatig te draaien en ’s nachts de luiken van de opslagplaatsen te sluiten. Hierdoor voorkomt men dat schimmelvorming optreed. Dit procedé kopieert eigenlijk een eeuwenoude traditie waarbij de oude houten schepen de koffiebonen meenamen op een 6 maanden lange reis langs Kaap de Goede Hoop naar Europa.
Productiemethode: wet proces
Variëteit: Kent
Plantage: Aspinwall
Aroma: fluweel zacht
Smaak: zoet en kruidig
Body: elegant, niet te zwaar